Fleurtje registreren

Sinds maandag 4 februari 2019 is het mogelijk om een vlinderkindje (doodgeboren) te laten registreren in de Basisregistratie Personen. Zijdelings had ik gehoord van de wetswijziging, maar het interesseerde me niet zo. Ik dacht ze is echt wel mijn dochter of ze in het Basisregistratie staat of niet. Maar er kwam een dag dat ik dacht, ik ga het uitzoeken.

Ons dochtertje is 21 jaar geleden geboren en we wisten echt niet meer of er een akte opgemaakt is. Dus heb ik de gemeente Oss gebeld en ze zouden kijken of er een akte is en mij terugbellen. Ze bleken een akte van levenloos geboren kind te hebben, die wordt bewaard in het Register van Overlijden. De begrafenisondernemer van toen heeft de aangifte van onze dochter gedaan.

Ik kreeg uitleg dat Fleurtje niet onder mijn naam geregistreerd staat als mijn kindje. Onze zoon Vincent wel. Dat voelde voor mij niet compleet. Dus heb ik een afspraak gemaakt om het registreren te laten doen. Op het gemeentehuis werd ik ontvangen in een speciale spreekkamer, niet een open balie. De vrouw die de uitleg gaf was rustig, nam alle tijd en had gevoel met de situatie. Het was toch een beetje een brok-in-de-keel moment. Maar het verliep goed. Ik heb de akte overhandigd gekregen en een “verzoek tot opnemen kind op persoonslijst” getekend om Fleurtje bij mij te laten registreren. 

Na een week kreeg ik per post de bevestiging dat het registreren gedaan is. Dus ging ik inloggen met Digid en kijken. En ja, daar stond ze bij mij, net als Vincent! Heel fijn. Zo heeft ze haar plek, ze hoort bij mij.

En mocht er een volgende generatie gaan zoeken en zij zou niet bij mij geregistreerd staan, dan klopt het niet voor mij. Ik heb samen met mijn zus naar de begraafplek gezocht van ons doodgeboren broertje, het eerste kindje van mijn ouders. Hij werd net na de oorlog in 1946 of 1947 geboren. Van hem is er niets in de Basisregistratie. Er werd geen akte van geboorte en geen akte van overlijden opgemaakt. We weten wel op welke begraafplaats het grafje is. Daar zijn we dankbaar voor.

Nu snap ik waar Natasja Geyteman-Bos, die het registreren aangekaart en ervoor gestreden heeft, het over had. Dank vanuit mijn hart dat je dit rechtgezet hebt.

Mocht je ook je kindje geregistreerd hebben en heb je behoefte om daarover te delen? Neem dan contact met me op: Jeanette, telefoon 06 – 308 63 653 (appen of bellen) of per mail op de contactpagina.

Dank voor je aandacht.

Liefs van Vlindermama Jeanette