Hoe ging de bevalling van Fleurtje echt?

Een paar weken geleden ben ik op zoek gegaan naar mijn opgeschreven ervaringen na de geboorte van Fleurtje. Toen was na een paar weken de behoefte heel groot om op te schrijven wat er allemaal gebeurd was om niets te vergeten. En het is zo bijzonder om terug te lezen. Ik ben dankbaar dat ik de werkelijke gebeurtenissen nu helder heb dankzij mijn dierbare document.

De bevalling is echt anders gegaan dan ik me nu herinner. Een stukje uit mijn dierbare document:

“Ik perste met drie persweeën het kindje in stuitligging eruit, behalve het hoofdje. En ik had geen weeën meer. Niks. En ik was ook niet meer duizelig of afwezig, ik was gelijk helemaal bij de les. De gynaecoloog kwam en duwde heel hard op mijn zere buik om het hoofdje eruit te krijgen. Later noemde ik hem (tegen een vriendin) dierenarts. Zo gemeen pijn deed dat.”

In mijn herinnering was Fleurtje niet ingedaald omdat ze al overleden was en niet meer meewerkte, waardoor ze naar buiten geduwd moest worden. Maar het was dus anders.

Een paar jaar geleden heb ik in een ritueel de bevalling mogen herbeleven en dat was een soepele bevalling zonder pijn. Het was een heel bijzondere ervaring omdat het trauma daardoor geheeld is.

Een aantal jaren nadat ik min kinderen heb gekregen bleef ik veel last van mijn menstruaties houden. Ik heb toen bij de gynaecoloog gevraagd of het een idee was om de baarmoeder te verwijderen. Hij gaf aan dat dat na mijn ervaringen geen goede keuze zou zijn. Toen ik weer buiten was, moest ik ontzettend hard huilen. Dat was voor mij het bewijs dat het zo goed was, met baarmoeder. Ik ben de gynaecoloog onlangs tegengekomen en toen heb ik hem bedankt omdat hij me behoed heeft voor het verwijderen van mijn baarmoeder. En ik zei tegen hem: ik heb ook een doodgeboren kindje gehad maar daar had u niets mee te maken. Dat dacht ik oprecht. En nu lees ik dat híj zo hard op mijn buik geduwd heeft. Het trauma heeft er blijkbaar voor gezorgd dat ik dat allemaal verdrongen had.

Ik ben dankbaar dat Fleurtje in mijn leven is gekomen en gebleven. Ze is er nog steeds. De manier waarop ze kwam is nu in mijn hoofd weer zoals het ging.

Heb een mooi weekend,

Liefs van Jeanette

Plaats een reactie