Hoe kom je de feestdagen door?

Je omgeving vindt iets van verdriet en rouw. Eigenlijk wordt verwacht dan het wel snel overgaat. Er worden goedbedoelde adviezen gegeven die voor jou heel pijnlijk zijn. Na het verliezen van je kind(eren) heb je een heel grote wond in je hartstreek. Je bent zo kwetsbaar en vol emoties. Om te overleven ga je meer naar binnen en bescherm je jezelf. Dat is een natuurlijke reactie. Je hebt bijna geen ruimte voor sociaal wenselijk gedrag. Je bent jezelf op de been aan het houden en hebt daar al je energie voor nodig. Je werkt keihard. Dat is wennen voor jou en je omgeving, maar je kunt niet anders.

Hoe zou het voor je zijn als je jezelf ruimte geeft om telkens af te stemmen op je gevoel. Hoe is het voor mij, wat zou ik nu graag doen. Hoe voelt het okee voor mij en dat uitleggen aan de belangrijkste persoon naast jou.

In deze “feest”maand is het juist heel belangrijk om aandacht te geven aan wat jij voelt en fijn zou vinden en niet zomaar mee te doen met wat altijd al gedaan werd als dat voor jou niet klopt. Jezelf serieus nemen en opkomen voor je gevoel. Het is moeilijk en je omgeving zal raar opkijken, want dat zijn ze niet van je gewend. Maar zo maak je het voor jezelf makkelijker en dus ook voor je omgeving.

En ben je dan egoïstisch? Helemaal niet, je zorgt op deze manier heel goed voor jezelf zoals je altijd voor iedereen om je heen gezorgd hebt. Gun jij het jezelf? Oefen ermee en kijk wat het je brengt.

Als je behoefte hebt aan ondersteuning dan ben ik er voor je. Bel (06 – 308 63 653) of mail (jeanette@vlindermama.nl) me en kijk hier voor meer informatie.

Ik wens je een afgestemde decembermaand.

Liefs van Jeanette

p.s. de foto is gemaakt door Ellen Teunissen-Ruiterman en ze heeft als titel verdraagzaamheid gekozen. Dank je wel Ellen!

Plaats een reactie