Hoeveel kinderen heb jij?

Een heel gewone vraag als je niets te maken hebt met kindjes die overleden zijn. Maar voor mama’s (en ook papa’s) die dat verlies meegemaakt hebben is het een heel moeilijke. Wat zeg ik op die vraag? Na het overlijden van Fleurtje kon ik het heel moeilijk. Het verdriet en verlies voelden zo groot en pijnlijk, dat lukte me niet echt. Na de geboorte van Vincent werd dat anders. Ik wilde heel graag 2 zeggen maar hoe legde ik dan uit dat er bij ons 2 zijn terwijl je er 1 ziet. Het kostte ook veel energie om te vertellen omdat ik me ook realiseerde dat deze mededeling niet makkelijk ontvangen kan worden.

Ik herinner me een keer in de wachtkamer bij de tandarts, ik was daar met Vincent, en een meneer vroeg mij hoeveel kinderen ik had. Deze meneer sprak moeizaam Nederlands. Toen heb ik 1 gezegd en er gelijk achteraan in mijn hoofd: sorry Fleurtje maar dit snap je wel. Zo loste ik het voor mijn gevoel op. Ik kon Fleurtje niet wegstoppen. Ze is mijn eerstgeboren kindje en dat blijft ze.

In gesprekken met mama’s merk ik dat het benoemen van het aantal kinderen zonder het overleden kindje zeker gebeurt. Om een moeilijk gesprek uit de weg te gaan. Maar op den duur, als het verdriet wat zachter wordt, is het toch mooi om wel over het werkelijke aantal kinderen te praten. Zo erken je de gebeurtenis dat het kindje er geweest is en hoef je niks weg te stoppen. Voel je uitgenodigd om met mij contact op te nemen. Je mag me bellen of appen op 06-308 63 653 of mail naar jeanette@vlindermama.nl.

Is het wegstoppen voor jou nog de werkelijkheid? Bij mij kun je in een veilige en rustige omgeving vertellen hoe jij met het verlies omgaat en kunnen we kijken of je daarin iets mag veranderen zodat het verdriet mag verzachten. Het hoeft echt niet meer weggestopt te worden in deze tijd. Ik ondersteun je met aandacht. En het maakt niet uit hoe lang het verlies geleden is.

Bel of app me op 06-308 63 653 of mail me op jeanette@vlindermama.nl.

Lieve groet van Vlindermama Jeanette

2 gedachten over “Hoeveel kinderen heb jij?”

Plaats een reactie