Je bent nog jong, je kunt altijd nog een kindje krijgen

Baby Loss Awareness week van  9-15 oktober 2020. Bewuste aandacht deze week voor het verliezen van een baby en dat wereldwijd. Het is zo belangrijk dat je na het verlies van je baby ook ruimte voelt om erover te praten. In deze tijd worden we ons gelukkig steeds bewuster dat dat zo nodig is.

Vroeger was dat wel anders. Ik sprak deze week een moeder die twee baby’s verloor in 1979 en 1980. Haar eerste baby overleed na 5 ½  maand zwangerschap in haar buik. In het ziekenhuis is ze bevallen maar kreeg haar baby niet te zien. Er is gesmokkeld met de leeftijd van de baby zodat het niet aangegeven hoefde te worden. En dan werd er ook nog tegen haar gezegd: “je bent nog jong, je kunt altijd nog een kindje krijgen”. Dan is er zeker geen aandacht voor het verdriet om deze baby. Ga maar door, is de boodschap dan. Er kon niet stilgestaan worden bij dit verlies.

Haar tweede baby werd spontaan geboren na 4 ½ maand zwangerschap. Ze heeft dat baby’tje naar het ziekenhuis gebracht. Voor beide kindjes was er dus geen begrafenis of crematie. Daarna heeft ze geen kinderen meer mogen krijgen.

Altijd als ze op bezoek is bij familie waar kinderen zijn, snijdt dat gemis en verlies door haar ziel. En dat blijft. Eerst kregen broers en schoonzussen kinderen en nu krijgen ze kleinkinderen. En daar zijn ze natuurlijk trots op. Maar voor deze moeder is dat ook een gemis, geen kinderen en dus ook geen kleinkinderen. Het gemis gaat zo haar leven lang mee. En er wordt niet over gepraat. En dat is zo enorm verdrietig. Opgesloten in verdriet en gemis.

Ik ben er voor moeders die ook nog steeds verdriet ervaren en er niet over (durven te) praten. Kom naar me toe of bel me op en je kunt met mij wel praten over dit grote verdriet in je leven. Ik heb zelf Fleurtje verloren in de 29e week van de zwangerschap dus ken het verdriet en gemis. En delen is helen.

Deze week staan we er extra bij stil dat het verlies van een of meer baby’s besproken mag worden. Zeg het voort, praat erover in je omgeving! We kunnen nu kiezen om het verlies van een baby niet meer te verstoppen. Je hoeft alleen maar te vragen: Vertel eens…

Mail me (jeanette@vlindermama.nl) of bel me op 06 – 308 63 653 en we praten of spreken af. In mijn praktijk of telefonisch of online en jij kiest.

En zondag is het (precies in deze Baby Loss Awareness week) bijzondere evenement Stilgeboren & jong overleden kinderen op het podium in de Pauluskerk in Oss! Er zijn nog plaatsen beschikbaar. De voormalige kerk is ruim en hoog en we ventileren. Zo kan het in twee kleine groepen verdeeld veilig doorgaan en zetten we de baby’s liefdevol op het podium en in het licht. Je mag aansluiten, wel even een mail naar jeanette@vlindermama.nl om je aan te melden.

Mooi weekend om te praten over babyverlies. Ik zeg ook: vertel eens …

Liefs van Jeanette

Plaats een reactie