Stilgeboren kindjes en hun ouders in de media deze week

Alle aandacht voor stilgeboren kindje en hun ouders deze week in de media. Zo dankbaar ben ik daarvoor. Heel bijzonder.

Het begon maandag met een foto van de plek in het Elzeneindpark in Oss waar Vlinderboek komt te staan. Het herinneringsmonument is voor alle mensen in Oss die een kind missen. En daar horen natuurlijk ook de stilgeboren kindjes bij. Komende vrijdag 20 september wordt Vlinderboek onthuld door de burgemeester. Er is een ceremonie bij Vlinderboek aan de kant van de Coornhertstraat van 16:00 – 16:30 en iedereen mag erbij zijn.

Daarna werd melding gemaakt dat bijna 10.000 ouders hun stilgeboren kindje(s) bij de gemeente onder hun eigen naam hebben laten registreren. En dat werd op Radio 1 ook besproken deze morgen. Nu staan bij mij twee kinderen in de Basisadministratie van de Gemeente en niet maar één.

In de Volkskrant ook een artikel over Nooit meer leven met een weggestopt kindje. Een stukje uit het artikel: “Belangrijk in het rouwproces is de erkenning van dat verdriet. En juist aan die erkenning ontbrak het in het verleden. Nog maar enkele decennia geleden mochten ouders in een ziekenhuis geen afscheid nemen van een levenloos geboren kind, maar werd het van ze weggehouden – volgens veel artsen was het beter om je er niet emotioneel aan te hechten. De kerk was nog hardvochtiger: als het kindje niet gedoopt was, werd het letterlijk en figuurlijk ‘achter de heg gelegd’, omdat het niet in de gewijde grond mocht worden begraven.”

Deze verhalen vertellen moeders mij. En het is zo pijnlijk om het verlies van je kindje zo meegemaakt te hebben. Ik snap wat het verliezen van je kindje is en voel veel compassie voor deze moeders. Met mijn ondersteuning kan het verlies en verdriet verzachten.

Ook een video van Maartje. Maartje verloor haar twee maanden oude zoontje. “De liefde was sterker dan het verdriet”. Zij brengt in oktober haar tijdschrift uit, NEL, Never Ending Love. Ook heel belangrijk voor ons als ouders om verhalen te delen. Ook op deze manier.

En een artikel over Carina, die haar kindje na bijna 24 weken zwangerschap stilgeboren kreeg. Zij is een prachtig initiatief gestart. Het Sterrenboekje is voor de jaardag van babies die overleden zijn en de adresgegevens van de ouders. Zij zorgt ervoor dat er op die dag een kaartje in de bus komt. Hoe lief is dat.

Genoeg inspiratie voor deze week, lijkt me zo. Heb een mooi weekend!

Een zonnige groet van Vlindermama Jeanette

1 gedachte over “Stilgeboren kindjes en hun ouders in de media deze week”

Plaats een reactie