“Wat is rouw?” zei de mier

Deze foto’s zijn van de lucht bij ondergaande zon een aantal dagen na het overlijden van mijn dochter Fleurtje.
En in onderstaand verhaal van Marnix Pauwels komt ook een spectaculaire lucht voor. Ik beleefde de mooie luchten als groet van Fleurtje. Toon noemt het de mooiste rouw ooit. Maar het verhaal vertelt ook over wat rouw is en hoe te rouwen.

ROUWEN

Het was avond bij het meer en de lucht kleurde alsof zijn leven ervan afhing. Er was overal paars en roze en geel en oranje, in woeste stille vegen. De mier en de vlinder keken ernaar alsof het de eerste keer ooit was. En eigenlijk was dat natuurlijk ook zo.

“Wat is rouw?” vroeg de mier. De vlinder keek naar de lucht. Hij schraapte zijn keel.

“Rouw is stilstaan bij de pijn die je voelt om iets dat er niet meer is” zei de vlinder. “Rouw is het vieren van verdriet, aandacht voor iets dat je eigenlijk het liefst voor altijd zou vergeten, maar dat gewoon te erg en te groot en te belangrijk is om zomaar te verstoppen.”

Hij stond op en vouwde zijn vleugels wijd open. De zon keek toe en hield zijn adem in. De lucht keek mee.

“Rouw is een periode waarin je jezelf helpt over iets heen te komen, door er helemaal in te gaan zitten. Op jouw manier.”

De mier dacht na.

“Kun je rouw fout doen?” Hij keek ongemakkelijk. De mier wist niet zeker of hij er geschikt voor was want hij had het nooit gedaan, en zo ja, of er dan iets zou gebeuren. Het leek hem eng.

“Oh nee” zei de vlinder, “oh nee zeg, ónmogelijk! Jouw rouw is jouw rouw. Er zijn geen regels voor iets dat zó persoonlijk is. Het is jóuw verwerking van jóuw gevoel van verlies, en dat moet je dus ook op jouw manier doen. Rouw is niet als een dansje met bepaalde passen die voor iedereen hetzelfde zijn. Rouw, is van jou.”

Hij ging weer zitten en keek de mier aan.

“Rouw is van niemand anders dan degene die het voelt.”

De mier keek naar de grond. Hij had ineens behoefte aan rouw. Zomaar. Voor alles wat hij ooit had weggestopt en toch altijd stiekem met hem meeliep, waarheen hij ook ging. Het moment was daar.

Hij keek naar de lucht, die op zijn manier rouwde. Het was misschien wel de mooiste rouw ooit. Uitbundig, kleurrijk, prachtig. En heel, heel persoonlijk.

Terwijl het voorzichtig donker werd, had de mier voor het eerst in zijn leven tijd voor rouw. Hij sloot zijn ogen en zuchtte diep.

Het was volkomen stil.”

Hoe is dat voor jou? Herken je je hierin? Ben jij de mier die eindelijk durft om op jouw manier te rouwen? Ik ondersteun je met je moedige stap. Het is moeilijk maar ook onvermijdelijk om door het verdriet heen te gaan om verder te kunnen met je leven. En je kunt het niet verkeerd doen. Ik ben er voor jou!

Hier kun je een vrijblijvend gesprek plannen en we gaan in gesprek. Op de manier die voor jou veilig voelt. In de praktijk of online, jij kiest. Gun jij het jezelf? Verder met leven?

2 gedachten over ““Wat is rouw?” zei de mier”

  • Hoi Marnix,
   Wat vervelend dat ik de verkeerde bron heb vermeld, ik zal het aanpassen.
   En dank voor je prachtige verhaal, heel verhelderend voor rouwenden!
   Alle goeds,
   Jeanette

   Beantwoorden

Plaats een reactie