Wat kan het toch vreselijk mensen raken

“Wat kan het toch vreselijk mensen raken. Fleurtje raakt mensen in hun verdriet. Hierdoor zien we dat ze niet voor niets op de wereld is gekomen. Ook al was ze al dood, ze heeft heel grote invloed. Dat sterkt me.”

Weer een stukje tekst uit mijn document van bijna 24 jaar geleden. Je omgeving moeten vertellen dat je kindje in je buik is doodgegaan, dat raakt andere mensen in hun verdriet. Mijn ouders verloren zelf in 1946 hun eerste kindje, een voldragen kindje dat overleed in de buik van mijn moeder. Mijn ouders kwamen door Fleurtje bij hun eigen verdriet van toen. Mijn vader had ik nog nooit zien huilen, tot dan. Het verdriet was weggestopt. Bijna letterlijk. Om te kunnen overleven en meer kinderen te kunnen krijgen. En in die tijd gingen ze zo om met verdriet. Vergeet het maar en ga maar door. Alsof het over gaat.

Natuurlijk niet, maar erover praten was niet mogelijk. En het gaat dan niet alleen over voldragen kindjes of kindjes eerder in de zwangerschap. Het gaat dan ook over prille zwangerschappen die in een miskraam eindigen of in een abortus. Elk verlies kan een trauma veroorzaken en daarom wil ik je uitnodigen om er wel over te gaan praten.

Ook in deze tijd wordt het nog verstopt. Je omgeving kan er vaak niet mee om gaan, zeker als ze het verlies zelf niet kennen. Je familie kent het verhaal maar je wilt er niet meer over beginnen. Het is al zolang geleden, ga je het weer oprakelen? Of ze weten niet van jouw verlies. Hoe alleen voel je je dan.

Ken je een pril verlies, hoe het dan ook is gegaan, en komt er in je omgeving weer een verlies, dan word je geraakt in je verdriet van toen. Zie het als een uitnodiging om te gaan praten, delen. En als je het moeilijk vindt, kom dan bij me langs. Ik ondersteun je met liefde. Bij mij is je verhaal veilig en ik ken het verlies van een kindje. Samen geven we aandacht aan je verlies en je kunt vrijuit vertellen.

Je kunt een vrijblijvende gesprek aanvragen. Gun het jezelf, het zal je lichter laten voelen en opluchten.

Dappere jij, ik spreek je graag!

Mooi weekend met steeds warmer weer 😊

Liefs van Jeanette

Plaats een reactie