Na de gesprekken met Jeanette ga ik iedere keer positief en lichter naar huis

Bij het tweede en derde gesprek gaan we verder met de gevolgen van het verdriet. Zie ik het alleen als een groot verdriet, of kan ik er ook iets positiefs uithalen.

Heel snel kun je in je verdriet blijven hangen en jezelf een slachtoffer voelen. Maar het verlies van mijn dochter heeft er wel voor gezorgd dat ik ben wie ik nu ben.  Door het verdriet heb ik keuzes gemaakt waar ik nu positief op terug kijk. En tijdens het gesprek met Jeanette waarin we naar die positieve kant kijken, besef ik dat ik enorm gegroeid ben, ik mag er zijn. Door het grote verdriet wil ik leven, genieten van de kleine dingen.

En door de lijst te maken, 20 dingen die ik graag doe in mijn vrije tijd, heb ik weer zin om piano te spelen.
Bij het derde gesprek gaan we verder over de gevolgen van het verlies van een kind. Ik had op dat moment zware weken achter de rug, met een dierbare die erg ziek was. Je krijgt dan gesprekken in het gezin over leven en dood. Voor ons gezin heel normaal, want ja er is een zus/dochter in het gezin overleden, kinderen groeien daar mee op. Er is een lieve engel in ons gezin. Met Jeanette kon ik dit ook bespreken, mijn hart luchten en dat maakte me vooral sterker. Het is belangrijk te weten wie er belangrijk voor je zijn en Jeanette gaf als opdracht mee om thuis eens goed te kijken wie voor mij belangrijk zijn. Op wie ik kan bouwen en bij wie ik steun kan krijgen.

De gesprekken gaan van de hak op de tak, maar steeds komen we terug op mijn overleden dochtertje en haar plek in mijn leven, mijn gezin. En iedere keer als ik het heb over mijn gezin met 4 kinderen, verbetert Jeanette me dat ik 5 kinderen heb. Om nare verhalen te voorkomen heb ik altijd 4 gezegd. Maar Esmee is mijn dochter en hoort bij mij en mijn gezin. Ik krijg daarom ook de opdracht mee om een vriendin een keer het hele verhaal van Esmee te vertellen. Waarschijnlijk heb ik dat nooit echt helemaal gedaan. Het is zo fijn om met Vlindermama te praten over de rol van het overlijden van Esmee in mijn leven. En de keuzes die ik hierdoor heb gemaakt. Die hebben mij sterker gemaakt. En zorgen ervoor dat ik nu ben wie ik ben en waar ik voor sta. Na de gesprekken met Jeanette ga ik iedere keer positief en lichter naar huis.