Verder met het verlies van je kind(eren)

Herken je dit?

 • je kunt in je omgeving niet over het verlies van je kind(eren) praten, je vindt geen erkenning
 • het verdriet is diep weggestopt
 • je bent bang om alles weer op te rakelen
 • het gemis overheerst je leven, je blijft ermee bezig in je hoofd
 • je omgeving vraagt: ben je er nog steeds mee bezig?
 • als het gaat over hoeveel kinderen je hebt, dan tel je het overleden kind of de overleden kinderen voor de buitenwereld niet mee
 • je bent angstig voor de dood
 • je hebt allerlei lichamelijke klachten maar er wordt geen oorzaak gevonden

Hoe zou het voor je zijn als je

 • met mij kunt praten over het verlies van je kind(eren), ik ken het verliezen van mijn dochter
 • het verdriet langzaam leert voelen en het er mag zijn
 • voelt dat het gemis er nog steeds is maar minder heftig wordt
 • weet dat het niet overgaat, je overleeft het
 • het echte aantal kinderen kan noemen in je omgeving
 • kunt praten over je angst voor de dood en gaat kijken welk beeld je bij de dood hebt
 • lichamelijke klachten afnemen of zelfs verdwijnen

De praktijk

Nadat je bij mij bent geweest kun je

 • met gemak in je omgeving over je kind(eren) vertellen, je vindt erkenning
 • je verdriet voelen en is het te verdragen en daardoor zachter
 • dankbaarheid voelen omdat je dit verstopte verdriet durft aan te kijken en voelen
 • accepteren dat het verlies en verdriet niet overgaan maar wel zachter worden
 • met je lichaam veel beter vooruit
 • je eigen beeld over de dood in je leven meenemen waardoor de angst afneemt
 • je kind(eren) in je hart meenemen en voel je de oneindige liefde voor je kind(eren)
 • leven met je kind(eren) verweven in je leven en hoort of horen zij erbij

Er waren tijden waarin men zo anders met het verlies en verdriet omging. Als kindjes doodgeboren werden, dan haalden ze het kind zo snel mogelijk bij de moeder weg zodat ze zich niet zou gaan hechten. Maar deze moeders hadden hun kind(eren) dan al wel maanden onder hun hart gedragen. Er werden geen foto’s en voetafdrukjes als herinneringen gemaakt. Er was soms zelfs geen begrafenis of crematie.

Ook als kinderen op jonge leeftijd stierven werd er niet meer over gepraat. Het doodzwijgen was verschrikkelijk. Terwijl je als moeder nergens anders aan kon denken. Ga maar weer door, zeiden ze tegen je. Van buiten leek dat misschien zo, maar van binnen gebeurt er dan zoveel wat verstopt is.  

In deze tijd weten we dat het wel helpt om erover te praten en ook het verdriet te gaan voelen.

Het zijn lastige stappen om te zetten als je dat niet gewend bent. Ik ondersteun je daar liefdevol mee. Samen gaan we kijken hoe het verlies voor jou dragelijk en zachter kan worden. We gaan ook aandacht aan heel nare en traumatische ervaringen geven (eventueel met EMDR) om ze te gaan doorvoelen en neutraliseren. Met stapjes en jij bent daarin de baas.

Samen gaan we op pad om het verdriet en gemis zachter te laten worden. Ik ga met jou kijken naar hoe we omgaan met de dood, is er angst of kunnen we er anders naar kijken? En we gaan op zoek naar de mooie kanten van het leven, zodat je verder kunt met je leven. We gaan op weg naar een leven met je kind(eren) in je hart en eerlijkheid over wat je hebt meegemaakt. Je kunt dan vooruit zonder veel verdriet, gemis en ontwijken. En de liefde voor je kind(eren) is oneindig.

Dit traject heet Verder met het verlies van je kind(eren). Het bestaat uit vijf gesprekken van twee uur over een periode van ongeveer 3 maanden in mijn praktijk aan huis of online. Eventueel komen daar, in overleg, één of meer sessies EMDR bij.

Je bijdrage voor dit traject is 390 euro.

Hieronder staan ervaringen van moeders die mijn traject doorlopen hebben. Ervaringen en meer informatie over EMDR-sessies vind je hier.

Op een andere manier naar mijn verdriet en gemis kijken

Lang heb ik getwijfeld om contact op te nemen met Jeanette. Dankzij een duwtje in de rug van mijn dochter uiteindelijk toch gedaan. En wat heeft mij dat veel gebracht, nooit gedacht dat ik er na 5 gesprekken zo in kan staan zoals ik me nu voel en zo anders met mijn verdriet om kan gaan.… Lees verder “Op een andere manier naar mijn verdriet en gemis kijken”

Ik had in een keer weer alles voor mijn ogen

“Ik wil me even voorstellen. Ik heet Linda, ik heb vier jaar geleden mijn zoontje verloren wegens vroeggeboorte (28 weken). Mijn zoontje heeft 11 dagen gevochten voor zijn leven en ook als niet mog reizen was ik elke dag bij hem maar ik zorgde ook voor twee kindjes zijn broertje en zusje. Het was en… Lees verder “Ik had in een keer weer alles voor mijn ogen”

Voorheen gaf ik vooral mezelf de schuld van de misgelopen zwangerschappen.

Dit is de recentie van Manouk na het doorlopen van het traject van 5 gesprekken bij mij. Ik ondersteun moeders met alle vormen van verlies van kindjes, ook als ze heel klein zijn. Manouk: “Onlangs heb ik het laatste gesprek bij Jeanette gehad. In de gesprekken die ik met haar heb gehad heb ik veel… Lees verder “Voorheen gaf ik vooral mezelf de schuld van de misgelopen zwangerschappen.”

Manouk

Deze ochtend besef ik dat ik erg gegroeid ben door mijn gesprekken met Vlindermama

Mijn vierde bezoek aan Vlindermama begon erg speciaal. Het was de eerste ochtend die mij een herfstgevoel gaf. Ik houd van de herfst. Iedere keer als ik hier naartoe ga, denk ik aan de periode ervoor. Deze ochtend besef ik dat ik erg gegroeid ben door mijn gesprekken met Vlindermama. Voor mijn gevoel kan ik… Lees verder “Deze ochtend besef ik dat ik erg gegroeid ben door mijn gesprekken met Vlindermama”

Heidi

Bij jou kan ik mijn verhaal doen zoals het is

De gesprekken die we afgelopen keren hebben gehad zetten me aan het denken, in positieve zin. Je laat me inzien dat ik niet altijd sterk hoef te zijn en dat ik er ook mag zijn met mijn eigen verhaal en het verdriet wat daarbij hoort. Ik vind zelf vaak en snel dat ik me niet… Lees verder “Bij jou kan ik mijn verhaal doen zoals het is”

Manouk

Na de gesprekken met Jeanette ga ik iedere keer positief en lichter naar huis

Bij het tweede en derde gesprek gaan we verder met de gevolgen van het verdriet. Zie ik het alleen als een groot verdriet, of kan ik er ook iets positiefs uithalen. Heel snel kun je in je verdriet blijven hangen en jezelf een slachtoffer voelen. Maar het verlies van mijn dochter heeft er wel voor… Lees verder “Na de gesprekken met Jeanette ga ik iedere keer positief en lichter naar huis”

Heidi

Fijn dat ik na al die jaren mijn verhaal kan delen!

Bij binnenkomst werd ik hartelijk verwelkomt door jou en je nam mij mee naar een erg fijne ruimte. Het voelt daar erg goed! Je liet me mijn verhaal doen en je luisterde vol aandacht, je oordeelt niet. Het was fijn om weer eens heel mijn verhaal te doen en te weten dat Esmee erbij hoort,… Lees verder “Fijn dat ik na al die jaren mijn verhaal kan delen!”

Heidi