Verder met het verlies van je kind(eren)

Je hebt één of meer kindjes / kinderen verloren in een tijd dat er geen aandacht was voor het verdriet.

Herken je dit?

 • je kon toen niet over het verlies van je kind(eren) praten
 • het verdriet is diep weggestopt
 • je bent bang om alles weer op te rakelen
 • het gemis overheerst je leven, je blijft ermee bezig in je hoofd
 • je omgeving vraagt: ben je er nog steeds mee bezig?
 • als het gaat over hoeveel kinderen je hebt, dan tel je het overleden kind of de overleden kinderen voor de buitenwereld niet mee
 • angstig zijn voor de dood
 • je hebt allerlei lichamelijke klachten maar er wordt geen oorzaak gevonden

Hoe zou het voor je zijn als je

 • met mij kunt praten over het verlies van je kind(eren)
 • het verdriet langzaam leert voelen en het er mag zijn
 • voelt dat het gemis er nog steeds is maar minder heftig wordt
 • weet dat het niet overgaat, je overleeft het
 • het echte aantal kinderen kan noemen in je omgeving
 • kunt praten over je angst voor de dood en gaat kijken welk beeld je bij de dood hebt
 • lichamelijke klachten afnemen of zelfs verdwijnen

De praktijk

Nadat je bij mij bent geweest kun je

 • met meer gemak in je omgeving over je kind(eren) vertellen
 • je verdriet voelen en is het te verdragen en daardoor zachter
 • dankbaarheid voelen omdat je dit verstopte verdriet durft aan te kijken en voelen
 • accepteren dat het verlies en verdriet niet overgaan maar wel zachter worden
 • met je lichaam veel beter vooruit
 • je eigen beeld over de dood in je leven meenemen waardoor de angst afneemt
 • je kind(eren) in je hart meenemen en voel je dat je oneindig veel houdt van je kind(eren)
 • leven met je kind(eren) verweven in je leven en hoort of horen zij erbij

Hier kun je je aanmelden voor het traject

Verder met het verlies van je kind(eren)

In de tijd dat jij je kind(eren) verloor ging men zo anders met het verlies en verdriet om. Er werd gezegd: praat er maar niet meer over en ga maar gewoon door. Als kindjes doodgeboren werden, dan haalden ze het kind zo snel mogelijk bij de moeder weg zodat ze zich minder zou hechten. Je hebt je kind(eren) dan al wel maanden in je buik onder je hart gedragen. Er werden geen foto’s en voetafdrukjes als herinneringen gemaakt. Er was meestal geen begrafenis of crematie.

Ook als kinderen op jonge leeftijd stierven werd er niet meer over gepraat. Het doodzwijgen was verschrikkelijk. Terwijl je als moeder nergens anders aan kon denken. Ga maar weer door, zeiden ze tegen je. Van buiten leek dat misschien zo, maar van binnen gebeurt er dan zoveel wat verstopt is.  

In deze tijd weten we dat het wel helpt om erover te praten en ook het verdriet te gaan voelen.

Het zijn lastige stappen om te zetten als je dat niet gewend bent. Ik ondersteun je daar liefdevol en graag bij. Samen gaan we kijken hoe het verlies voor jou dragelijk en zachter kan worden. We gaan ook aandacht aan heel nare en traumatische ervaringen geven (eventueel met EMDR) om ze te gaan doorvoelen en neutraliseren. Met stapjes en jij bent daarin de baas.

Samen gaan we op pad om het verdriet en gemis zachter te laten worden. Ik ga met jou kijken naar hoe we omgaan met de dood, is er angst of kunnen we er anders naar kijken? En we gaan op zoek naar de mooie kanten van het leven, zodat je verder kunt met je leven. We gaan op weg naar een leven met je kind(eren) in je hart en eerlijkheid over wat je hebt meegemaakt en zonder veel verdriet, gemis en ontwijken. De liefde voor je kind(eren) gaat nooit over.

Dit traject heet Verder met het verlies van je kind(eren). Het bestaat uit vijf gesprekken van anderhalf uur over een periode van ongeveer 3 maanden in mijn praktijk aan huis, wandelend of online (heel simpel, via whatsapp, messenger, zoom of skype en jij kiest). Eventueel komen daar als gewenst en in overleg één of meer sessies EMDR bij.

Ik werk met Waardebepaling Achteraf. Dat betekent dat je zelf kiest hoeveel euro of wat het traject voor jou waard is geweest. Na ieder gesprek ontvang je een formulier waarop je dat aan kunt geven. Kijk hier voor uitleg over Waardebepaling Achteraf.

Hier kun je je aanmelden voor het traject

Verder met het verlies van je kind(eren)

Hieronder staan ervaringen van moeders die mijn traject doorlopen hebben. Ervaringen en meer informatie over EMDR-sessies vind je hier.

Fijn dat ik na al die jaren mijn verhaal kan delen!

Bij binnenkomst werd ik hartelijk verwelkomt door jou en je nam mij mee naar een erg fijne ruimte. Het voelt daar erg goed! Je liet me mijn verhaal doen en je luisterde vol aandacht, je oordeelt niet. Het was fijn om weer eens heel mijn verhaal te doen en te weten dat Esmee erbij hoort,… Lees verder “Fijn dat ik na al die jaren mijn verhaal kan delen!”

Heidi

Na de gesprekken met Jeanette ga ik iedere keer positief en lichter naar huis

Bij het tweede en derde gesprek gaan we verder met de gevolgen van het verdriet. Zie ik het alleen als een groot verdriet, of kan ik er ook iets positiefs uithalen. Heel snel kun je in je verdriet blijven hangen en jezelf een slachtoffer voelen. Maar het verlies van mijn dochter heeft er wel voor… Lees verder “Na de gesprekken met Jeanette ga ik iedere keer positief en lichter naar huis”

Heidi

Bij jou kan ik mijn verhaal doen zoals het is

De gesprekken die we afgelopen keren hebben gehad zetten me aan het denken, in positieve zin. Je laat me inzien dat ik niet altijd sterk hoef te zijn en dat ik er ook mag zijn met mijn eigen verhaal en het verdriet wat daarbij hoort. Ik vind zelf vaak en snel dat ik me niet… Lees verder “Bij jou kan ik mijn verhaal doen zoals het is”

Manouk

Deze ochtend besef ik dat ik erg gegroeid ben door mijn gesprekken met Vlindermama

Mijn vierde bezoek aan Vlindermama begon erg speciaal. Het was de eerste ochtend die mij een herfstgevoel gaf. Ik houd van de herfst. Iedere keer als ik hier naartoe ga, denk ik aan de periode ervoor. Deze ochtend besef ik dat ik erg gegroeid ben door mijn gesprekken met Vlindermama. Voor mijn gevoel kan ik… Lees verder “Deze ochtend besef ik dat ik erg gegroeid ben door mijn gesprekken met Vlindermama”

Heidi

Voorheen gaf ik vooral mezelf de schuld van de misgelopen zwangerschappen.

Dit is de recentie van Manouk na het doorlopen van het traject van 5 gesprekken bij mij. Ik ondersteun moeders met alle vormen van verlies van kindjes, ook als ze heel klein zijn. Manouk: “Onlangs heb ik het laatste gesprek bij Jeanette gehad. In de gesprekken die ik met haar heb gehad heb ik veel… Lees verder “Voorheen gaf ik vooral mezelf de schuld van de misgelopen zwangerschappen.”

Manouk

Hier kun je je aanmelden voor het traject

Verder met het verlies van je kind(eren)